Zdrowe jedzenie słodyczy

Niektórzy nie zdają sobie z tego sprawy, ale jedzenie niektórych słodyczy może mieć naprawdę zbawienny wpływ na nasz organizm. Warto wiedzieć, że słodycze reklamowe to nie tylko jakieś ładne opakowania i produkty kaloryczne. Oprócz kalorii zawierają one także wiele makroelementów. Właśnie dzięki nim już kilka kostek czekolady czy batonik może naprawdę poprawić nam humor. Sam smak słodyczy może wzmagać wydzielanie się endorfiny, czyli hormonów szczęścia. Przez to będziemy czuć się znacznie bardziej odprężeni oraz zadowoleni. Warto pamiętać także o tym, że słodycze zawierają naprawdę wiele składników odżywczych ważnych dla organizmu. Można tutaj wymienić na przykład potas, wapno, magnez, fosfor oraz cynk. Te wszystkie składniki znajdują się w czekoladzie. Oprócz tego jest w niej sporo witamin z grupy B. Mówi się o tym, że właśnie te składniki oraz czekolada mogą mieć działanie antynowotworowe. Mogą także usprawnić działanie naczyń krwionośnych oraz opóźniać zmiany miażdżycowe. Czekolada i składniki w niej zawarte mogą także zapobiegać chorobom niedokrwiennym serca. Przeprowadzano już naprawdę wiele badań na ten temat. Wynika z nich, że jeśli zjemy kilka kostek czekolady dziennie to płytki krwi wykażą mniejszą tendencję do zlepiania się. Dzięki temu uniknie się wszelkiego rodzaju zakrzepom. Czekolada może działać jak aspiryna. Jeśli chodzi o orzeszki oraz miód to są one bardzo często wykorzystywane przy produkcji słodyczy. Miód jest naprawdę bardzo cennym składnikiem dla osób, które są zmęczone pracę ? zarówno fizyczną jak i umysłową. Oprócz tego wchodzi on nawet w dietę sportowców. Orzechy są natomiast źródłem wielu witamin, a także wapnia oraz magnezu. Orzechy pobudzają pracę mózgu oraz mają działanie antydepresyjne. Oprócz tego uzupełniają dietę oraz łączą przyjemne z pożytecznym. Warto jeść także sezamki. Sezam wpływa na poprawę pracy nerek oraz wzroku. Jeśli będziemy go spożywać regularnie to możemy podnieść odporność organizmu. Jeśli chodzi o ziarna tej właśnie rośliny to jest to naprawdę ważne źródło nisko cholesterolowych tłuszczów. Mają one także unikatowe substancje, takie jak na przykład sesamol oraz sesamolina. Są one najlepszymi, znanymi naturalnymi przeciwutleniaczami. Mogą one spowalniać procesy starzenia się organizmu. Jeśli chodzi o kwas linolowy, który się w nich znajduje to jest on niezwykle ważny, szczególnie w okresie wzrostu. Warto wiedzieć, że takie przysmaki mają wpływ nie tylko na zdrowie, ale także na urodę. Składniki te korzystnie wpływają na skórę oraz paznokcie i włosy. Są zatem źródłem młodości oraz witalności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *