Cukierki, czyli cukier i woda

Jednym z najpopularniejszych i zarazem najprostszych do wykonania wyrobów cukierniczych są z pewnością cukierki. Cukierki reklamowe to nic innego jak cukier i woda. Do tych dwóch składników dodawane są różnego rodzaju aromaty oraz barwniki. Nazwa tych słodyczy wzięła się właśnie od nazwy ich głównego składnika, którym jest cukier. Jak tworzy się cukierki? Przede wszystkim poprzez rozpuszczenie cukru w wodzie. Robi się to do czasu, kiedy nie uzyskamy postaci syopu. Syrop ten natomiast później gotuje się do czasu, kiedy nie otrzymamy odpowiedniego stężenia oraz nie dojdzie do karmelizacji. O to ostatnie przecież właśnie nam chodzi. Jak widać cukierki takie można wykonać nawet w domowych warunkach. Można je zrobić samemu jeśli mamy ochotę na coś słodkiego, a nie mamy innych słodyczy w domu. Jeśli chodzi o typy cukierka to warto wiedzieć, że zależy on od składników oraz czasu podgrzewania syropu. To jest najważniejsze w całym procesie. Jeśli chodzi o cukierki to są to oczywiście słodycze, które mają różne rodzaje konsystencji. Są produkowane w różny sposób. Dostępne są w wielu kolorach. Mają także różne kształty oraz fakturę. Oczywiście cukierki występują w naprawdę wielu smakach. Mogą być kwaśne, słodkie, słone, owocowe, kawowe lub miętowe. Bardzo często cukierki można dostać także w postaci owocowych żelek. Warto wiedzieć, że wiele cukierków ma w sobie naprawdę wiele konserwantów. Jest on często zastępowany innymi substancjami słodzącymi. Warto tutaj wymienić na przykład cukierki typu krówki, landrynku czy też toffi. Jeśli chodzi o cukierki ziołowe to mogą one być bardzo dobrym przysmakiem, a także mogą być traktowane jako środek leczniczy. Najczęściej tego typu cukierki są stosowane jako leki przeciwkaszlowe. Warto wiedzieć o tym, że cukierki ziołowe robi się z wywaru z ziół. Mogą to być na przykład zioła typu ślaz, żywokost oraz podbiał. Oprócz tego stosuje się także olejki eteryczne. Cukierki tego typu mają naprawdę bardzo specyficzny smak oraz właściwości lecznicze. Warto wiedzieć o tym, że ostateczna faktura cukierka będzie zależała od stężenia cukru. Jeśli syrop jest podgrzewany oraz gotuje się to wóczas woda paruje. Zmniejsza się wówczas stężenie cukru. Warto wiedzieć, że określona koncentracja cukru odpowiada poszczególnym temperaturom. W wyższych temperaturach będzie się wyrabiało cukierki, które będą kruche. W niższej temperaturze będzie się wyrabiało cukierki, które będą miękkie. Jeśli chodzi o termin przydatności do spożycia to warto wiedzieć, że cukierki można jeść do nawet roku. Oczywiście w niektórych przypadkach okres ten może być dłuższy a w niektórych przypadkach może być krótszy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *